Cookie Consent by Free Privacy Policy website Nytt trafikföretag för Mälartåg från 16 juni | Mälardalstrafik Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Nytt trafikföretag för Mälartåg från 16 juni

Söndag den 16 juni 2024 tar Transdev över driften av Mälartåg. Det nya avtalet omfattar Mälartågs samtliga fem regionaltågslinjer med över 12 miljoner resor förra året. Avtalet är ett led i den fortsatta utvecklingen av regionaltågstrafiken i Stockholm-Mälardalen.

Mälardalstrafiks uppdrag är att, genom ett effektivt trafikutbud och attraktiva tjänster, bidra till ett sammanhållet transportsystem och en hållbar utveckling i en växande Stockholm-Mälarregion. För att kunna genomföra sitt uppdrag behöver Mälardalstrafik löpande säkerställa resenärernas möjligheter att resa med Mälartåg och i det ingår att utvärdera vilka alternativ som bäst tillser en välfungerande tågtrafik. 

Mälardalstrafik och MTR har som tidigare kommunicerats kommit överens om att avsluta sitt samarbete gällande tågtrafiken i Stockholm-Mälardalen i förtid. Som nytt trafikföretag för Mälartåg har Transdev anlitats, och som tar över driften den 16 juni i samband med att sommartidtabellen börjar gälla. 

– Det nya samarbetet med Transdev utgår från uppdraget att fortsätta utveckla Mälartåg för befintliga och nya resenärer. En pålitlig tågtrafik är en förutsättning för människors vardag och för att Stockholm-Mälarregionen ska fortsätta utvecklas, säger Helena Ekroth, vd, Mälardalstrafik.

Tågen ska fortsatt gå enligt planerad tidtabell. Under sommarperioden då resandet minskar gäller sommartidtabell med något färre avgångar på vissa sträckor.

Stort arbete för smidig övergång

Mälardalstrafik, Transdev och MTR har under våren, i god samverkan, arbetat målmedvetet för att driftsövergången ska bli så smidig som möjligt för såväl resenärer som medarbetare. 

Alla Mälartågs medarbetare hos MTR har valt att följa med till Transdev för fortsatt arbete med den viktiga regionaltågstrafiken. Deras kompetens och erfarenhet är avgörande för en smidig övergång den 16 juni och den framtida utvecklingen.

– Det är en stor utmaning att på så kort tid ta över driften av Mälartåg med nästan 700 medarbetare och en stor fordonsflotta. Vi ser dagen för övertagandet som Transdevs startpunkt för att tillsammans med medarbetarna fortsätta arbetet med att utveckla verksamheten. Vi har ambitionen att leverera en stabil trafik med god service till dem vi är till för – Mälartågs resenärer, säger Sheron Fernando, affärschef för Transdevs uppdrag Mälartåg.

Mälardalstrafiks avtal med Transdev är ett så kallat nödavtal som tecknats med stöd i EU:s kollektivtrafikförordning. Parallellt pågår Mälardalstrafiks arbete med en ny upphandling av ett långsiktigt avtal. Processen påbörjades i oktober 2023 genom publicering av en TED-annons i enlighet med artikel 7.2 i EU:s kollektivtrafiksförordning.


Relaterade Artiklar

Mälartågs dubbeldäckare åker över sjön på en valvbro.

Mälardalstrafik inleder samarbete med Transdev

Transdev tar över ansvaret för trafiken för Mälartågs samtliga fem regionaltågslinjer från och med den 16 juni 2024. Avtalstiden är två år.

Läs mer om nyheten här
image

Mälardalstrafik förbereder för framtida trafik

Mälardalstrafik bidrar till ett sammanhållet transportsystem och en hållbar utveckling i en växande Stockholm-Mälarregion.

Läs mer om förberedelser för framtida trafik