Cookie Consent by Free Privacy Policy website Fler som reser och stabilare trafik med Mälartåg | Mälardalstrafik Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Fler som reser och stabilare trafik med Mälartåg under Q1 2023

Resandet med Mälartåg ökar samtidigt som trafiken fortsätter att vara stabilare till följd av den anpassade tidtabellen.

Det visar en summering av det första kvartalet 2023.

Under årets tre första månader gjordes närmare tre miljoner resor med Mälartåg. I mars nådde resandet sin högsta nivå hittills i år, med mer än en miljon resor, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med februari 2023. Den positiva resandeutvecklingen visar att regionaltågstrafiken står stark ett år efter pandemirestriktionerna hävdes. Bristen på lokförare i järnvägsbranschen har dock hämmat möjligheten att anpassa trafiken fullt ut efter den höga efterfrågan på resor.

– Under tiden det råder brist på lokförare kan vi inte leverera efter resenärernas behov, som vi önskat. Att fler lokförare nu utbildas är därför centralt för regionaltågstrafikens tillväxt i Stockholm-Mälardalen. Fokus ligger på att kunna börja återinföra Mälartågsavgångar i slutet på sommaren och successivt under hösten, säger Helena Ekroth, vd på Mälardalstrafik.

Den anpassade tidtabellen för Mälartåg som trädde i kraft i mitten på december ger fortsatt avsedd effekt i form av stabilare och mer förutsägbar trafik. Trafikens planerade avgångar under januari-mars utfördes till ca 96,5 procent. Av andelen tågavgångar som ställdes in med kort varsel - ca 3,5 procent - orsakades knappt hälften av externa faktorer såsom infrastruktur, väder och obehöriga i spår.

Läs mer om arbetet för ytterligare ökad stabilitet

Läs mer om Mälartågs punktlighet