Cookie Consent by Free Privacy Policy website Om våra tåg | Mälardalstrafik Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Om våra tåg

Mälartåg har tagits fram för att passa pendlaren och andra regionaltågsresenärer. De dubbeldäckade tågen är anpassade för hög bekvämlighet och komfort oavsett om du använder resan för arbete eller fritid.

För att kunna erbjuda en omfattande och attraktiv regionaltågstrafik har regionerna i Stockholm-Mälardalen investerat i 53 moderna dubbeldäckade tåg som trafikerar Mälartågslinjerna. Totalt består Mälartågs flotta av 62 tåg

Mälartåg dubbeldäckare ER1 

 Inköpen av de 53 moderna dubbeldäckarna har kostat mer än 5,3 miljarder kronor, drygt 100 miljoner kronor per tåg. 

De första tågen togs i trafik 15 december 2019 och tågen i den första beställningen levererades under 2019 och 2020. I juni 2020 beställdes ytterligare 12 stycken av samma typ, som togs i trafiken hösten-vintern 2021/22. I juni 2022 blev ULs regionaltrafik Uppsala-Sala och Uppsala-Gävle en del av Mälartåg inklusive åtta dubbeldäckare.

Interiör

Dubbeldäckartågen är utvecklade för att passa pendlare. Tågen har luftkonditionering samt ljuddämpande och halkfria mattor. Varje tågsätt är utrustat med 333 sittplatser och 24 fällstolar, totalt 357 platser. Här finns ställbara arbetsbord, tillgång till wifi, läslampor och eluttag.  

Tågen rymmer dessutom sex cyklar på varje tågsätt, och det går enkelt att fästa dem vid hållare i väggen så att man reser tryggt och säkert med sin cykel. I varje tåg finns också toaletter och utrymme för större bagage. 

Alla entrédörrar har insteg i nivå med plattform och tågen uppfyller de senaste kraven på tillgänglighet. 

Fakta 

Tågbeteckning: ER1 
Tillverkare: Stadler i Schweiz 
Topphastighet: 200 km/h.  
Total längd över stötytorna: 104,81 meter 
Korgbredd: 292 cm 
Maximal axellast: 20,9 ton 
Tomvikt: 232 ton  
Sittplatser: 333  
Stolavstånd: 85 cm 

Mälartåg mindre regionaltåg

Nio regionaltåg av modell Regina ingår i Mälartågs tågflotta och kör i huvudsak på linjen Linköping – Katrineholm – Eskilstuna – Västerås – Sala.  

Dessa tåg är från början av 2000-talet och har en topphastighet på 200km/h. Tågen har  170–195 sittplatser samt 19–29 fällstolar. Ombord finns toalett och wifi.