Cookie Consent by Free Privacy Policy website Mälartåg | Mälardalstrafik Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Mälartåg

Mälartåg är den samhällsfinansierade regionaltågstrafiken på fyra linjer, som Mälardalstrafik ansvarar för. Det är en viktig del av den historiska satsningen som regionerna i Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötland gör för att förbättra den regionala tågtrafiken i Stockholm-Mälardalen.

Mälartågs fyra linjer

Karta över Mälartågs fyra linjer

Mälartåg trafikerar fyra linjer:

  • Örebro-Eskilstuna-Stockholm-Uppsala
  • Norrköping-Nyköping-Stockholm
  • Hallsberg-Katrineholm-Stockholm
  • (Uppsala)-Sala-Västerås-Eskilstuna-Norrköping-Linköping. (fram till den 12 juni är Sala startort för linjen).

Från den 12 juni ingår även Uppsala-Tierp-Gävle.

Trafiken fördubblad på fem år

I satsningen på Mälartåg ingår köp av 45 moderna dubbeldäckare, som i dag rullar på samtliga linjer. (Länk till Våra tåg) De nya tågen har även gjort det möjligt att öka antalet avgångar. Mellan 2016 och 2022 har trafiken på Mälartågslinjerna fördubblats. Den senaste stora ökningen av antalet avgångar genomfördes i december 2021 när tolv nya dubbeldäckare togs i trafik. På Örebro-Eskilstuna-Stockholm-Uppsala utökades trafiken kraftigt på den populära pendlarsträckan Stockholm-Uppsala.

Utökat ansvar för biljetter och priser

Sedan december 2021 ansvarar Mälardalstrafik för Mälartågs försäljning, biljettsortiment och priser. Biljettförsäljning sker i Mälartågs app och på malartag.se samt hos ResPlus-ombud. Mälartågs utökade kundservice ansvarar för kundärenden som rör Mälartåg och Movingo. Mälartåg Kundservice drivs i samarbete med Region Sörmland. 

Från den 12 juni 2022 blir ULs regionaltågstrafik Upptåget en del av Mälartåg.

Köp biljett och läs mer om hur du reser med Mälartåg