Cookie Consent by Free Privacy Policy website Anpassad tidtabell har gett stabilare trafik | Mälardalstrafik Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Anpassad tidtabell har gett stabilare trafik

Mälartågs anpassade tidtabell som trädde i kraft i mitten på december har gett avsedd effekt. Trafiken har blivit stabilare och mer förutsägbar.

Betydligt färre tåg ställs in med kort varsel och punktligheten har ökat.

Trafikföretaget MTR har enligt avtal med Mälardalstrafik ansvar för att utföra tågtrafik och andra tillhörande tjänster under varumärket Mälartåg. MTR, precis som de flesta trafikföretag i Sverige, är i dag drabbade av en nationell lokförarbrist och det påverkar resenärerna i Mälardalen. I samband med tidtabellskiftet den 11 december anpassade därför MTR antalet avgångar på flera linjer med Mälartåg i syfte att säkra en mer stabil och förutsägbar trafik för resenärerna.

Statistik för januari visar att åtgärden fått önskad effekt. Andelen tågavgångar som ställdes in med kort varsel i den anpassade tidtabellen har minskat avsevärt på samtliga fem linjer, totalt var andelen 3 procent i jan. I november och december 2022 var motsvarande siffra 12 respektive 6 procent. Punktligheten har också ökat till 92 procent i januari. Läs mer om Mälartågs punktlighet. 

– Under 2023 fortsätter Mälardalstrafik arbetet för ytterligare ökad stabilitet rörande punktlighet och tillförlitlighet som skapar förutsägbarhet i resenärernas vardag. MTR vidtar åtgärder för att fler av Mälartågs avgångar successivt ska kunna återinföras, bland annat genom att utbilda många nya lokförare i egen regi, säger Stefan Bojander, trafikchef på Mälardalstrafik.

Genom att aktivt följa upp åtgärdsplanen i avtalet och utvärdera trafiken kontinuerligt arbetar Mälardalstrafik för att MTR så snart som möjligt ska fullgöra hela sitt åtagande.

– Vi är inte nöjda förrän all trafik körs och med god kvalitet, säger Stefan Bojander.