Munskydd vid resa 

Reser du i regionerna Sörmland, Stockholm eller Uppsala bör du bära munskydd i kollektivtrafiken - oavsett när du reser. Dessa nya regionala rekommendationer gäller från den 23 februari.

För övriga regioner inom Movingos och Mälartågs trafiksystem gäller Folkhälsomyndighetens rekommendation att använda munskydd i rusningstid och gäller dig som reser utan platsreservation vardagar mellan klockan 7 och 9 samt 16 och 18.

Både de regionala och FHMs rekommendationer riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

Eftersom det förekommer olika regionala skillnader för när under dygnet som munskydd bör användas vid resor så är det varje resenärs eget ansvar att känna till dessa regionala rekommendationer.

Det är även varje resenärs eget ansvar att ha med sig och använda munskydd vid resor enligt de rekommendationer som gäller i regionen du reser i.  Därför är det bra att du som reser med oss alltid har med dig ett munskydd att använda vid behov. Munskyddet bör bäras under hela resan, det vill säga du tar på munskyddet innan du kliver ombord på tåget och tar av det när du har lämnat stationen.

Se Folkhälsomyndighetens information om hur du använder engångsmunskydd här (pdf)

 

Frågan om tillhandahållande av munskydd till resenärer samt riktlinjer kring munskydd för personal i kollektivtrafiken är respektive trafikföretags ansvar.Var god och besök respektive trafikföretags hemsida för närmare information kring hur de förhåller sig i frågan:

Mälartåg

SJ

SL

UL

Sörmlandstrafiken

VL

Länstrafiken i Örebro

Östgötatrafiken

Tåg i Bergslagen

Trosabussen (Åkerbergs Trafik)

 

Fortsätt hålla avstånd

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu munskydd som komplement vid tillfällen då det kan vara svårt att hålla avstånd. Det viktigaste för att hindra smittspridning är att fortsätta hålla avstånd från andra. De tidigare rekommendationerna gäller fortsättningsvis:

  • Undvik onödiga resor för att inte själv bidra till trängsel.
  • Om du måste resa – undvik rusningstid.
  • Munskydd/ansiktsmask kan användas som ett komplement vid tillfällen då det kan vara svårt att hålla avstånd.

 

Dessa punkter är fortfarande är det viktigaste för att minska smittspridningen.

 

KONTAKTA OSS

Vid frågor och synpunkter kring Mälartåg, vänligen
kontakta Mälartåg Kundservice på telefon
0770-160 100 eller via mail till kundservice@sj.se

Besöksadress
Kollektivtrafikens Hus (ej Movingo kundservice)
Centralplan 3, 111 20 Stockholm
E-post: malardalstrafik@malardalstrafik.se
Telefon: 08-402 76 00

Fakturaadress
Mälardalstrafik MÄLAB AB
Kollektivtrafikens hus
Centralplan 3
111 20 Stockholm